Opolagra 2018- relacja

W dniach 15 – 17 czerwca 2018r. W Kamieniu Śląskim odbyła się jubileuszowa, XV edycja wystawy rolniczej Opolagra. Impreza ta w ciągu 15 lat swojego istnienia wyrosła na wiodącą wystawę rolniczą południowej Polski. W 2018 roku przez trzy dni trwania, Opolagra przyciągnęła blisko 50 tysięcy zwiedzających. Już po raz 4 wraz ze swoim programem pt. „Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole”, jednym z wystawców była Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj.

Podczas trwania targów, na naszym stoisku każdy, kto miał ochotę, mógł skorzystać z profesjonalnej porady dietetyka. Porady poprzedzone były profesjonalnym badaniem, które pokazywało poziom tkanki mięśniowej, tłuszczu, BMI, ilość wody w organizmie, a także wiele innych parametrów, z których najwięcej radości wzbudzał wiek metaboliczny. Niektórym z badających się aparatura odjęła nawet 20 lat. Byli i też i tacy, którym parę lat „przybyło”, ale na nich pani dietetyk czekała z poradami, dzięki którym po niewielkich zmianach w diecie na pewno następne wyniki będą bardziej optymistyczne.

W sobotę, o godzinie 11:00, 13:00 i 15:00 swoje pokazy przeprowadził Remigiusz Rączka, szef kuchni znany z programu „Rączka gotuje”. Jak co roku przyciągnął tłumy widzów. Na każdym z pokazów zaprezentował nie tylko bardzo ciekawe potrawy, takie jak zupa z żołądków, czy tortille. Podczas gotowania podzielił się również wieloma tajnikami kucharskimi, a także wiedzą dotyczącą zdrowego i dietetycznego gotowania. Trzeba przyznać, że jego wiedza jest imponująca! Uczestnicy pokazów nie bali się zadawać wielu pytań, na które szef z uśmiechem bardzo chętnie odpowiadał.

W niedzielę trzy pokazy przeprowadził Kamil Klekowski, szef kuchni w Hotelu Spałka w Kluczborku. Zaprezentowane przez niego dania były nieco trudniejsze do odtworzenia w domu. Wykorzystywał bowiem techniki kuchni molekularnej- mrożenie ciekłym azotem, wędzenie pod kloszem. Czasem warto zobaczyć jak nietuzinkowe potrawy można „wyczarować” z prostego wydawałoby się kurczaka.

Oprócz dań przygotowanych przez naszych szefów, kuchni na stoisku Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj można było spróbować wielu przekąsek na zimno, które również otwierały niektórym oczy na możliwości, jakie drzemią w mięsie drobiowym.

 

 

Podziękowanie Rajmundowi Paczkowskiemu za wieloletnią współpracę

List gratulacyjny do Ministra Krzysztofa Ardanowskiego

 

 

Zapraszamy na XV edycję targów Opolagra!