Ruszy艂y warsztaty kulinarne dla szk贸艂.

W maju i czerwcu 2017 r. po raz kolejny na Opolszczy藕nie ruszy艂y warsztaty kulinarne pod has艂em 鈥濳urczak w domu i szkole nie tylko w rosole鈥 w kt贸rych udzia艂 wzi臋艂y szko艂y:

Zesp贸艂 Szk贸艂 Rolniczych im. Tadeusza Ko艣ciuszki w Namys艂owie (30.05.2017 r.)

Zesp贸艂 Szk贸艂 nr 1 im. Powsta艅c贸w 艢l膮skich w K臋dzierzynie Ko藕lu (31.05.2017 r.)

Zesp贸艂 Szk贸艂 Rolniczych w Prudniku ( 01.06.2017 r. )

Zesp贸艂 Szk贸艂 Centrum Kszta艂cenia Rolniczego w G艂ubczycach (06.06.2017r. )



Pod okiem specjalist贸w m艂odzie偶 uczy艂a si臋 od podstaw rozbi贸rki kurczaka na poszczeg贸lne cz臋艣ci z om贸wieniem poszczeg贸lnych element贸w. Szefowie kuchni przeprowadzili pokazy przygotowania kurczaka w r贸偶nych ods艂onach g艂贸wnie z zastosowaniem metody sous vide czyli gotowania potraw w niskiej temperaturze.



W Namys艂owie, K臋dzierzynie Ko藕lu oraz Prudniku go艣ci艂 u nas Marek Starzy艅ski szef kuchni w kilku Opolskich restauracjach wraz ze swoim asystentem Aleksandrem Czy偶, kt贸rzy pokazowo przygotowywali flambirowanego fileta z kurczaka z miodem, nalewk膮 z pigwy oraz musztard膮 francusk膮. Omawiaj膮c przy tym 艂膮czenie r贸偶nych smak贸w, wykorzystywania wszystkich cz臋艣ci kurczaka pocz膮wszy od zup, da艅 g艂贸wnych oraz przek膮sek. Nast臋pnie m艂odzie偶 wzoruj膮c si臋 na kucharzach po dobraniu dodatkowych sk艂adnik贸w wzi臋艂a si臋 za gotowanie. Szef Kuchni bacznie przygl膮da艂 si臋 przygotowywanym potrawom wy艂aniaj膮c po cztery najbardziej zaanga偶owane osoby, kt贸re najlepiej sprosta艂y zadaniu i wyci膮gn臋艂y z potraw najwyra藕niejsze smaki.



W G艂ubczycach Szef kuchni Kamil Klekowski prezentowa艂 swoje umiej臋tno艣ci i przekazywa艂 m艂odzie偶y wiedz臋 poczynaj膮c od wyk艂adu i warsztatu rozbi贸rki kurczaka na poszczeg贸lne elementy jednocze艣nie je omawiaj膮c. Ciekawostk膮 by艂o wydobycie z korpusu kurczaka dw贸ch 鈥瀌robiowych ostryg鈥, kt贸re s膮 bardzo malutkie, ale tym samym najdelikatniejsze. Jego cztery pokazowe potrawy wykorzystaniem metody sous vide zrobi艂y furor臋 w艣r贸d m艂odzie偶y i grona pedagogicznego. Bardzo delikatne mi臋so z r贸偶norodnymi dodatkami nie do艣膰, 偶e by艂o przepi臋knie podane to wyj膮tkowo smaczne. M艂odzie偶 r贸wnie偶 stan臋艂a na wysoko艣ci zadania i przygotowa艂a potrawy, z kt贸rych ci臋偶ko by艂o wybra膰 najlepsz膮. Na podium stan臋艂a jednak tr贸jka laureat贸w wybrana przez naszego szefa.

Uczestnicy warsztat贸w otrzymali nagrody pocieszenia w postaci patelni oraz gad偶et贸w, natomiast najlepsi otrzymali dodatkowo zestawy profesjonalnych no偶y kuchennych i r臋kawice kuchenne. Szko艂y za zaanga偶owanie oraz bardzo dobre przygotowanie m艂odzie偶y do warsztat贸w otrzymali nagrody w postaci drobnego sprz臋tu agd.

 



Dr贸b jedz by szybciej biec!

Ruszy艂a du偶a kampania promocyjna mi臋sa drobiowego, kt贸rej has艂em przewodnim jest "Dr贸b jedz by szybciej biec".

Tym razem dzi臋ki Funduszowi Promocji Mi臋sa Drobiowego przeprowadzamy akcj臋 skierowan膮 bezpo艣rednio do mi艂o艣nik贸w biegania oraz wszystkich preferuj膮cych aktywny styl 偶ycia.聽

Wszystkie informacje o akcji znajd膮 Pa艅stwo na stronie internetowej:

聽dr贸bjedz.pl

聽Serdecznie zapraszamy do zapoznania si臋 ze szczeg贸艂ami kampanii!

Spotkanie z Ministrem Zarudzkim

11 czerwca cz艂onkowie Krajowej Federacji Hodowc贸w Drobiu i Producent贸w Jaj z wojew贸dztwa pomorskiego i kujawsko-pomorskiego spotykaj膮 si臋 z Wiceministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Panem Ryszardem Zarudzkim.

 

Poni偶ej prezentujemy list臋 przedstawionych ministrowi zagadnie艅, jakie zostan膮 poruszone na spotkaniu.聽

Koleczkowo, 6 czerwca 2017r.







Szanowny Pan

Ryszard Zarudzki

Podsekretarz Stanu

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi




Szanowny Panie Ministrze,


W nawi膮zaniu do rozmowy, kt贸r膮 odbyli艣my podczas XVI Agro Targ贸w w Pomorskim O艣rodku Doradztwa Rolniczego w Lubaniu, chcia艂bym przedstawi膰 tematy, o kt贸rych chcieliby艣my porozmawia膰 na spotkaniu 11 czerwca 2017r.


Najwa偶niejsz膮 kwesti膮 jest doprecyzowanie funkcjonowania obowi膮zkowych um贸w na dostawy towar贸w, kt贸re wprowadzi艂a ustawa o przeciwdzia艂aniu nieuczciwemu wykorzystaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spo偶ywczymi:


  1. Obligatoryjny nakaz wpisywania terminu p艂atno艣ci i ceny wyliczanej na podstawie og贸lnie dost臋pnego wzoru uwzgl臋dniaj膮cego koszty produkcji

  2. Zobligowanie O艣rodk贸w Doradztwa Rolniczego do wyliczania co tydzie艅 koszt贸w produkcji brojlera i publikowanie ich na swoich oficjalnych stronach internetowych

  3. Skr贸cenie termin贸w p艂atno艣ci w bran偶y spo偶ywczej na ka偶dym odcinku 艂a艅cucha dostaw do 14 dni

  4. Wprowadzenie mechanizm贸w w umowach, zabezpieczaj膮cych hodowc贸w przed produkcj膮 du偶o poni偶ej koszt贸w produkcji. Znamy mechanizm stosowany przez jedn膮 z ubojni, kt贸ra gwarantuje, 偶e cena, jak膮 otrzyma hodowca nie spadnie o wi臋cej ni偶 25% od ceny, kt贸ra obowi膮zuje w dniu wstawienia.

  5. Niezrozumia艂e dla nas zapisy w projekcie ustawy o znakowaniu produkt贸w wytworzonych bez wykorzystania organizm贸w genetycznie zmodyfikowanych. Wed艂ug tej ustawy jedynie produkty pochodzenia zwierz臋cego,kt贸re zosta艂y pozyskane ze zwierz膮t lub pochodz膮 od zwierz膮t, w 偶ywieniu kt贸rych nie by艂y stosowane pasze genetycznie zmodyfikowane mog艂yby posiada膰 znak 鈥瀢olne od GMO鈥. Jest to ewidentne wprowadzeniem konsumenta w b艂膮d i deprecjonowanie drobiu, kt贸ry je pasze z soj膮 zmodyfikowan膮. Takie kurczaki nie r贸偶ni膮 si臋 niczym od tych, kt贸re pasz GMO nie jedz膮.





Z powa偶aniem,


Mariusz Sobierajski

przewodnicz膮cy

PZHDiPJ

 

Je艣li maj膮 Pa艅stwo sugestie, co do innych wa偶nych do om贸wienia temat贸w, prosimy o kontakt na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczy膰, konieczne jest w艂膮czenie w przegl膮darce obs艂ugi JavaScript. lub o pozostawienie komentarza pod artyku艂em.

Opolagra 2017

Serdecznie zapraszamy na XIV edycj臋 Opolagry - jednej z najwi臋kszych wystaw rolniczych w Polsce!

Relacja z XXVI pomorskich Agro-Targ贸w

W dniach 3-4 czerwca 2017, podczas XXVI pomorskich Agro Targ贸w odby艂a si臋 kolejna impreza z cyklu 鈥濳urczak w domu i w szkole nie tylko w rosole鈥. Na odwiedzaj膮cych targi go艣ci czeka艂a moc atrakcji. Kilkana艣cie pokaz贸w kulinarnych pod scen膮 g艂贸wn膮, uwie艅czonych degustacj膮. 呕eby jednak otrzyma膰 smakowite danie przygotowane przez naszego mistrza kulinarnego, trzeba by艂o uczestniczy膰 w pokazie od pocz膮tku i pos艂ucha膰 o walorach mi臋sa drobiowego. Tylko bowiem za takie uczestnictwo mo偶na by艂o uzyska膰 talon uprawniaj膮cy do otrzymania pocz臋stunku.

Zdrowe od偶ywianie idzie w parze z aktywnym stylem 偶ycia. Najm艂odszych zach臋ca艂a do tego pi艂karska kadra m艂odzik贸w klubu Bojano, a nieco starszych, trenerka zumby, z kt贸r膮 mo偶na by艂o odby膰 bardzo intensywny trening.

Dla dzieci przygotowali艣my moc konkurs贸w z atrakcyjnymi nagrodami, kt贸re by艂y przeprowadzane przez animator贸w. Maskotka angry bird robi艂a furor臋. W innym miejscu dzieci mog艂y dosta膰 kurczaki zrobione z balon贸w.

Po terenie ca艂ych targ贸w chodzi艂 szczudlarz zapraszaj膮c na pokazy, oraz do namiotu, w kt贸rym czeka艂a pani dietetyk. Ka偶dy ch臋tny m贸g艂 dok艂adnie sprawdzi膰 sk艂ad cia艂a oraz dowiedzie膰 si臋 jak zmieni膰 swoje przyzwyczajenia 偶ywieniowe.

W niedziel臋, pomimo niesprzyjaj膮cej, deszczowej aury, t艂umy odwiedzaj膮cych czeka艂y na wyst臋p muzycznej gwiazdy targ贸w- zespo艂u WEEKEND.

 

Nasz namiot odwiedzi艂 mi臋dzy innymi wiceminister rolnictwa Ryszard Zarudzki, by艂y wiceminister Kazimierz Plocke oraz wicemarsza艂ek wojew贸dztwa pomorskiego Krzysztof Trawicki.