Warsztaty kulinarne w województwie opolskim

 W dniu 15.11.2017 r. odbyły się warsztaty kulinarne ph. „Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole”, którego organizatorem była Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj przy współpracy z Opolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Łosiowie. W warsztatach udział wzięła młodzież z Zespołu Szkół Zawodowych w Oleśnie, która pod czujnym okiem Piotra Zająca szefa kuchni restauracji Zapiecek wykonała trzy potrawy z kurczaka. Zajęcia rozpoczęły się od wiedzy podstawowej czyli rozbiórki kurczaka na poszczególne części, a następnie uczestnicy warsztatów przeszli do przygotowywania potraw. Fenomenalne wyposażenie zaplecza kuchennego restauracji pozwoliło młodzieży na zajęcia przy wykorzystaniu tradycyjnej kuchni węglowej oraz pieca opalanego drewnem. Wszyscy uczestnicy szkolenia jak i szkoła otrzymali nagrody rzeczowe za udział oraz materiały informacyjno - promocyjne sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Szczególne podziękowania składamy pani Ewie Wączek właścicielce restauracji za zaangażowanie oraz przemiłe przyjęcie młodzieży chcącej podnosić swoje umiejętności i w przyszłości pracować w zawodzie.

Kolejne warsztaty odbyły się już dwa dni później, 17 listopada, w Zespole Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie. Tym razem szef kuchni czterogwiazdkowej restauracji Kamil Klekowski przeszkolił młodzież przeprowadzając krótki wykład teoretyczny, a następnie pokaz przygotowywania potraw z wykorzystaniem nowoczesnych technik. Następnie młodzież dobierając się w dwuosobowe zespoły wybrała składniki i rozpoczęła wielkie gotowanie pod czujnym okiem zaproszonego kucharza. Wszyscy uczestnicy oraz szkoła otrzymali nagrody rzeczowe sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

 

 

 

 

 

Jesienno-zimowe warsztaty kulinarne

Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, w ramach akcji: ”Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole” (finansowanej z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego), rozpoczęła jesienno-zimowy cykl warsztatów kulinarnych.

8 listopada w Powiatowym Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pucku odbyły się warsztaty kulinarne inaugurujące cykl pomorskich warsztatów kulinarnych z wykorzystaniem mięsa drobiowego. Celem projektu jest promocja Polskiego mięsa drobiowego poprzez przeprowadzenie warsztatów kulinarnych w wybranych szkołach gastronomicznych na terenie Województwa Pomorskiego Organizatorem projektu jest Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj a wykonawcą Pomorskie Zrzeszenie Hodowców Drobiu i Producentów Jaj.

Zajęcia prowadzone są przez profesjonalną kadrę gastronomiczną, wśród nich członek kadry narodowej kraju, twórca rekordu Guinnessa, międzynarodowy szef kuchni Pan Kazimierz Żołnowski.

Zajęcia przebiegały w miłej atmosferze. W warsztatach wzięło udział 20 uczniów klas o profilu gastronomicznym. Podczas warsztatów w Pucku nagrodzono 3 drużyny za kreatywność kulinarną i wyjątkowy potencjał w dziedzinie gastronomii. Zdobywcy I miejsca są zaproszeni do udziału w warsztatach finałowych, gdzie reprezentanci z każdej szkoły ubiegać się będą o tytuł Mistrza sztuki kulinarnej z wykorzystaniem mięsa drobiowego.

Przed nami kolejne warsztaty, które odbędą się w szkołach w Wejherowie, Przodkowie, Władysławowie, Kłaninie, Sierakowicach, Somoninie i Kościerzynie.

 

 

 

Gęsina na imieninach 2017

 

Posiedzenia Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi 25.10.2017r

25 października 2017 roku odbyły się dwa posiedzenia Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w których uczestniczyli przedstawiciele Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj.

Na pierwszym została udzielona przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi informacja, na temat działań mających na celu ograniczenie zapotrzebowania na importowane białko sojowe przeznaczone do żywienia zwierząt, oraz o możliwościach zastąpienia śruty sojowej krajowym białkiem roślinnym.

Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Zbigniew Babalski, przedstawił wyniki działania zespołu ds. zastąpienia soi GMO, stwierdził, że termin zakończenia memorandum na stosowanie pasz GMO w Polsce, przewidziany na 1 stycznia 2019 roku, będzie najprawdopodobniej musiał być wydłużony.

Obecnie 80% białka paszowego w Polsce pochodzi z importu. Celem programu zastąpienia śruty sojowej białkiem krajowym jest doprowadzenie do stanu, w którym 50% białka będzie pochodzić ze źródeł krajowych. Aby to osiągnąć potrzeba wytworzyć 1,7 – 2,0 mln ton białka. Najbardziej obiecującymi jego źródłami wydaje się być śruta rzepakowa, której około połowy eksportujemy, a także rośliny strączkowe.

Zastosowanie białka owadziego, wydaje się również interesującym pomysłem, ale do wykorzystania go na skalę przemysłową jeszcze daleka droga.

Minister Babalski zapewnił, że Polska cały czas się stara o przywrócenie możliwości skarmiania krzyżowego mączkami mięsno-kostnymi.


Drugie posiedzenie dotyczyło omówienia krajowych programów zwalczania salmonelli w stadach drobiu.

Najważniejszą zmianą, jaka zacznie funkcjonować w programach od 1 stycznia 2018 roku jest likwidacja odszkodowań dla producentów jaj konsumpcyjnych z tytułu likwidacji zakażonych salmonellą stad towarowych kur niosek. Zgodnie z nowymi wytycznymi, w przypadku stwierdzenia salmonelli w stadzie, powiatowi lekarze weterynarii nie będą wydawali decyzji nakazujących ubój ptaków, a decyzje nakazujące przemieszczanie jaj ze stad zakażonych salmonellą do zakładów przetwórczych w celu przeprowadzenia obróbki cieplnej jaj. Likwidacja stada będzie przeprowadzana na koszt hodowcy.

Zmiany te mogą doprowadzić do zdecydowanego obniżenia przychodów hodowców w przypadku wystąpienia w ich stadach salmonelli, a w skrajnych przypadkach nawet do bankructwa.

Wprowadzenie, niekorzystnych z punktu widzenia hodowców zmian, zbiega się z rosnącą liczbą wykrywanych zakażeń salmonellą na polskich produktach drobiarskich. W 2016 roku 45% wszystkich alertów dotyczących salmonelli, zgłaszanych w systemie RASFF pochodziło z Polski.

W 2017 roku odnotowano już 45 alertów o wykryciu salmonelli na mięsie drobiowym i jajach konsumpcyjnych pochodzących z Polski, co stanowi 47% zgłoszeń do systemu RASFF.


W posiedzeniach uczestniczył

Maciej Bujnik