Opolagra 2019

W dniach 14 – 16 czerwca 2019r. W Kamieniu Śląskim odbyła się XVI edycja wystawy rolniczej Opolagra. W tym roku, przez trzy dni trwania, Opolagra przyciągnęła blisko 50 tysięcy zwiedzających. Już po raz 5 wraz ze swoim programem pt. „Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole”, jednym z wystawców była Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj.

Podczas trwania targów, na naszym stoisku każdy, kto miał ochotę, mógł skorzystać z profesjonalnej porady dietetyka. Porady poprzedzone były profesjonalnym badaniem, które pokazywało poziom tkanki mięśniowej, tłuszczu, BMI, ilość wody w organizmie, a także wiele innych parametrów.

W sobotę, o godzinie 11:00, 13:00 i 15:00 swoje pokazy przeprowadził Remigiusz Rączka, szef kuchni znany z programu „Rączka gotuje”. Jak co roku przyciągnął tłumy widzów. Na każdym z pokazów zaprezentował nie tylko bardzo ciekawe potrawy. Podczas gotowania podzielił się również wieloma tajnikami kucharskimi, a także wiedzą dotyczącą zdrowego i dietetycznego gotowania. Uczestnicy pokazów nie bali się zadawać wielu pytań, na które szef z uśmiechem bardzo chętnie odpowiadał.

W niedzielę na dla zwiedzających targi przygotowaliśmy przepyszną zupę drobiową w stylu meksykańskim, serwowaną z ogromnego kotła. Kolejki były bardzo długie, ale zupy starczyło dla wszystkich. Oczekiwanie umilali przezabawni kucharze, organizując różne konkursy, między innymi na skład zupy. Do wygrania były bardzo ciekawe książki kulinarne.

Oprócz dań przygotowanych przez naszych szefów, kuchni na stoisku Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj można było spróbować wielu przekąsek na zimno, które również otwierały niektórym oczy na możliwości, jakie drzemią w mięsie drobiowym.

Odwiedzających targi, do przyjścia na nasze stoisko zachęcały dwie szczudlarki, które wręczały również drobne upominki. Na wszystkie dzieci, czekała również wesoła ekipa animatorów.

 

 

II Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Kurczak w domu i w szkole nie tylko w rosole" w Minikowie (kujawsko-pomorskie)

Drugi raz w Minikowie odbył się konkurs Konkurs Kulinarny „Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole”

W ciągu tygodnia zmagań, młodzież pokazała swoje umiejętności. Uczniowie szkół z obszarów wiejskich pod okiem Mistrzów Patelni przygotowywali potrawy z kurczaka.

Uczestników oceniało Jury Konkursowe:
– Wojciech Grześkowiak – mistrz kucharski – przewodniczący jury
Tomasz Welter – mistrz kucharski, szef kuchni reprezentacji wojska polskiego
– Walentyna Jałocha – międzynarodowy juror kulinarny


dzień I – 3 czerwca


Rywalizowały:

Zespól nr 1 Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie

Przystawka
Pâté z wątróbek drobiowych z masłem rozmarynowym i karmelizowanymi wiśniami

Danie główne
Udko faszerowane z serem dojrzewającym z ziemniakiem fondant w sosie z zielonym pieprzem i pulpą szczypiorkową w towarzystwie warzywnego spaghetti

 

Zespół nr 2 Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie

Przystawka:
Wątróbka drobiowa z wiśniami, szalotką, czekoladą i jajkiem w koszulce.

Danie główne.
Domowy szpinakowy makaron tiagliatelle z nowalijkami w sosie na białym winie w towarzystwie piersi z kurczaka gotowanej sous vide z chilli, trawą cytrynową i melisą

 

Zespół nr 3 z Zespołu Szkół we Wroniu

Przystawka
Sałatka z grillowanym kurczakiem i grzankami

Danie główne
Nadziewane udka z kurczaka w sosie pomarańczowo-imbirowym

dzień II – 4 czerwca

Rywalizowały:

Zespół  nr 1 Zespół Szkół w Bielicach

Przystawka
Wątróbka z zielonym jabłkiem

Danie główne
Fantazja z kurczaka z batatem i konfitowaną cebulą

 

Zespól nr 2 Zespół Szkół w Bielicach

Przystawka
Mini tarta z kurczakiem

Danie główne
Delicja z kurczaka z boczkiem i cukinią

 

Zespół nr 3 Zespół Szkół Agro-Ekonomicznych w Karolewie

Przystawka
Pietruszkowe gofry z kurczakiem i jajem

Danie główne
Zrazy z kury a la Bordeles

dzień III – 5 czerwca

Rywalizowały zespoły:

Zespół nr 1 Zespół Szkół Nr 3 im. B. Chełmickiego w Rypinie

Przystawka
Sakiewki z kurczaka

Danie Główne
Roladki z kurczaka z pomidorami suszonymi

 

Zespół nr 2 Zespół Szkół Nr 3 im. B. Chełmickiego w Rypinie

Przystawka
Roladki drobiowe z żurawiną

Danie główne
Filety z kurczaka faszerowane

 

Zespół nr 3 Zespół Szkół Agro-Ekonomicznych w Karolewie

Przystawka
Pierś nadziewana mozzarellą

Danie główne
Faszerowane udka z kurczaka

Finał, 7 czerwca

W finale wzięły udział zespoły:

  I – Zespół Szkół Nr 3 im. B. Chełmickiego w Rypinie

 II – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie

 III – Zespół Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach

 

Jury konkursowe finału 2 edycji konkursu kulinarnego „ Kurczak w domu i w szkole nie tylko w rosole”

Przewodniczący: Rafał Godziemski

Członkowie Jury: Maciej Bujnik, Walentyna Jałocha.

 

Zwycięzcy Kunkursu:

I miejsce –  Zespół III – Zespół Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach

II miejsce –  Zespół I – Zespół Szkół Nr 3 im. B. Chełmickiego w Rypinie

III miejsce – Zespół II – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie

 

 

 


Posiedzenie Parlamentarnego Zespołu Debaty Publicznej 13.05.2019

 

13 maja 2019 roku odbyło się posiedzenie Parlamentarnego Zespołu Debaty Publicznej w sprawie projektu ustawy o minimalnej odległości dla planowanego przedsięwzięcia sektora rolnictwa, którego funkcjonowanie może wiązać się z ryzykiem powstawania uciążliwości zapachowej (z dnia 28 marca 2019 roku).

W posiedzeniu wzięli udział przedstawiciele kilkudziesięciu organizacji rolniczych, reprezentacji Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, oraz Ministerstwa Środowiska, które jest autorem projektu.

Przedstawiciel Ministerstwa Środowiska stwierdził, że projekt ustawy ma na celu wprowadzenie prawodawstwa unijnego. Niestety, w związku z tym, że nie ma żadnej dyrektywy wykonawczej, każdy kraj musi sam rozwiązać problem odorów.

Projekt ustawy spotkał się ze zmasowaną krytyką. Przedstawiciele zaproszonych organizacji podnosili wiele związanych z nią problemów.

Między innymi:

  • sposób sumowania wielkości gospodarstw, jeśli więcej niż jedno miałoby wpływ na określony obszar,

  • zbyt niska wielkość DJP, od której podlega się przepisom ustawy,

  • drastyczne zwiększenie cen gruntów, na których można by lokować nowe inwestycje,

  • ograniczenie możliwości odbudowy pogłowia trzody chlewnej w Polsce,

  • wprowadzenie zapisów odnoszących się tylko do rolnictwa (produkcji zwierzęcej), bez uwzględnienia odorów powstałych w oczyszczalniach ścieków, wysypiskach śmieci i innych gałęziach przemysłu

Podpisane zostało pismo wzywające Ministerstwo Środowiska do zaprzestania procedowania projektu, jako hamującego rozwój polskiego sektora rolnego.


W spotkaniu uczestniczył Maciej Bujnik


 

"Lato na wsi" 2019

 W dniach 11-12 maja 2019 roku, na terenie Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolnictwa, przy okazji festynu plenerowego „Lato na Wsi”, odbyła się pierwsza w tym roku impreza plenerowa z cyklu „Kurczak w domu i w szkole nie tylko w rosole”. Jak w zeszłych latach, cała akcja jest finansowana z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Na przybyłych na targi zwiedzających czekała moc atrakcji. Na naszym stoisku odbywały się pokazy kulinarne przeprowadzane przez Wojciecha Grześkowiaka. Pomimo niesprzyjającej w niedzielę pogody, pokazy przyciągnęły tłumy odwiedzających

Po prawej stronie stoiska rozpościerała się strefa zabaw i animacji dla dzieci. Na najmłodszych czekała tam moc atrakcji. Między innymi warsztaty robienia czapek kucharskich, malowanki, rysowanki i wyklejanki, pokazy wielkich baniek mydlanych oraz malowanie buzi.

Centralny namiot stoiska zajmowała, „Wyspa Zdrowia” czyli stanowisko, w którym można było otrzymać od przemiłych hostess książeczki z przepisami na dania z drobiu, a także różne gadżety.

Na dzieci czekał również wielki kurczak, który rozdawał balony i z którym można było sobie zrobić zdjęcie.

 

Odpowiedź Ministra Środowiska na pismo KFHDiPJ z 25 marca 2019r.