Opolagra 2017

Serdecznie zapraszamy na XIV edycję Opolagry - jednej z największych wystaw rolniczych w Polsce!

 

Relacja z XXVI pomorskich Agro-Targów

W dniach 3-4 czerwca 2017, podczas XXVI pomorskich Agro Targów odbyła się kolejna impreza z cyklu „Kurczak w domu i w szkole nie tylko w rosole”. Na odwiedzających targi gości czekała moc atrakcji. Kilkanaście pokazów kulinarnych pod sceną główną, uwieńczonych degustacją. Żeby jednak otrzymać smakowite danie przygotowane przez naszego mistrza kulinarnego, trzeba było uczestniczyć w pokazie od początku i posłuchać o walorach mięsa drobiowego. Tylko bowiem za takie uczestnictwo można było uzyskać talon uprawniający do otrzymania poczęstunku.

Zdrowe odżywianie idzie w parze z aktywnym stylem życia. Najmłodszych zachęcała do tego piłkarska kadra młodzików klubu Bojano, a nieco starszych, trenerka zumby, z którą można było odbyć bardzo intensywny trening.

Dla dzieci przygotowaliśmy moc konkursów z atrakcyjnymi nagrodami, które były przeprowadzane przez animatorów. Maskotka angry bird robiła furorę. W innym miejscu dzieci mogły dostać kurczaki zrobione z balonów.

Po terenie całych targów chodził szczudlarz zapraszając na pokazy, oraz do namiotu, w którym czekała pani dietetyk. Każdy chętny mógł dokładnie sprawdzić skład ciała oraz dowiedzieć się jak zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe.

W niedzielę, pomimo niesprzyjającej, deszczowej aury, tłumy odwiedzających czekały na występ muzycznej gwiazdy targów- zespołu WEEKEND.

 

Nasz namiot odwiedził między innymi wiceminister rolnictwa Ryszard Zarudzki, były wiceminister Kazimierz Plocke oraz wicemarszałek województwa pomorskiego Krzysztof Trawicki.

 

 

 

XXVI Pomorskie Agro-Targi

Serdecznie zapraszamy na kolejną imprezę z cyklu "Kurczak w domu i w szkole nie tylko w rosole". Tym razem promocja odbędzie się podczas XXVI Pomorskich Agro-Targów w Lubaniu.

 

Więcej informacji na stronie Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego 

"Lato na wsi" 13-14 maja 2017 Minikowo

W dniach 13-14 maja 2017 na terenie Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, przy okazji festynu plenerowego „Lato na Wsi”, odbyła się pierwsza w tym roku impreza z cyklu „Kurczak w domu i w szkole nie tylko w rosole”. Jak w zeszłych latach, cała akcja jest finansowana z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Tym razem Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj miała do dyspozycji ogromny zadaszony „ring”. Pomimo jego rozmiarów, udało nam się przygotować, we współpracy z KPODR, tak dużo atrakcji, że wypełniliśmy go niemal po brzegi.

Na środku ringu stała scena, na której można było zobaczyć pokazy kulinarne przygotowane przez dietetyka, Agnieszkę Augustyniak i znanego szefa kuchni, Dariusza Moroza. Szczęśliwcy, którzy poprawnie odpowiedzieli na pytania zadawane podczas pokazów wygrywali vouchery na potrawy przygotowywane przez kucharzy.

Po lewej stronie sceny stała strefa zabaw i animacji dla dzieci. Na najmłodszych czekała tam moc atrakcji. Między innymi warsztaty robienia latawców, czyli próba nauczenia kurczaków latania, warsztaty robienia czapek kucharskich, malowanki, rysowanki i wyklejanki, pokazy wielkich baniek mydlanych oraz malowanie buzi. Dodatkowo za ringiem odbywały się konkursy rzucania pluszowymi kurczakami do zawieszonych na różnych wysokościach obręczy. Na dzieci biorące udział w tej konkurencji czekały oczywiście nagrody.

Prawą stronę ringu tworzyły stoisko Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, „Wyspa Zdrowia” oraz stoisko dietetyczne.

Na wyspie zdrowia można było przeprowadzić analizę składu ciała- określić procentowy udział tkanki tłuszczowej, mięśniowej, wody oraz tkanki kostnej w ciele. W połączeniu z pomiarem obwodu talii i bioder, ciśnienia tętniczego krwi, oraz BMI dietetycy określali podstawową przemianę materii, jej tempo, wiek metaboliczny czy ryzyko wystąpienia otyłości. Zainteresowanie przerosło nasze oczekiwania, a chętni do sprawdzeniu swojego wieku metabolicznego musieli ustawiać się w kolejce.

W strefie dietetyków każdy mógł sobie wymyślić i skomponować własną kanapkę lub tortillę w oparciu o warzywa i mięso drobiowe przygotowane w różnorodny sposób. Były między innymi ręcznie robione przez dietetyków parówki! Po przygotowaniu przekąski można było się dowiedzieć ile zawiera kalorii, białka, a także co można byłoby poprawić, aby lepiej ją zbilansować.

W sobotę odbył się ponadto panel dyskusyjny z udziałem prelegentów: Agnieszki Augustyniak - mgr dietetyki, Centrum Dietetyki Klinicznej - Szpital Uniwersytecki nr 2 im. dr Jana Biziela w Bydgoszczy, Katedra Gastroenterologii i Zaburzeń Odżywiania, Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy, lek. Piotra Sikorskiego, Katedra Gastroenterologii i Zaburzeń Odżywiania, Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy, Macieja Bujnika - Dyrektora Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, Andrzeja Kloneckiego - Fundacja Gęsi Białej Polskiej, Kruszwica oraz prowadzącej debatę – Marta Adamowicz, KPODR Minikowo. Tematyką panelu były:

1. Pełnowartościowe białko w diecie dzieci i dorosłych

2. Źródło białka dla pacjentów niedożywionych, osób z chorobami przewodu pokarmowego (wymagania w diecie niskotłuszczowej)

3. Łatwość pozyskania surowca do przygotowania dań drobiowych (pierś, skrzydełka, udka, pałki itp.)

4. Bezpieczeństwo hodowli – sposób karmienia drobiu przed ubojem

5. Sposoby przechowywania surowca drobiowego

6. Eksport i import drobiu na polskim rynku

7. Porównanie wielkości spożycia drobiu w Polsce i na świecie

8. Zalecenia żywieniowe WHO/IŻŻ odnośnie spożycia drobiu w urozmaiconej diecie

Dzięki odpowiedniemu nagłośnieniu dyskusji mogli wysłuchać nie tylko zgromadzeni pod sceną główną targów, ale wszyscy przebywający na terenie imprezy.

W niedzielę z kolei odbył się pierwszy w historii turniej powiatów województwa kujawsko-pomorskiego. Na uczestników czekało wiele konkurencji, a ponieważ Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj sponsorowała konkurs, to nie mogło zabraknąć zadań związanych z drobiem. Jednym z nich było przygotowanie tradycyjnej potrawy związanej z regionem, wykorzystującym mięso drobie. Różnorodność potraw i przepisów przeszła najśmielsze oczekiwania jury konkursowego, w którego składzie był między innymi wiceprzewodniczący KFHDiPJ, Pan Roman Wiśniewski.

Pomimo tego, że to dopiero pierwszy raz, kiedy akcja „Kurczak w domu i w szkole nie tylko w rosole” zawitała do Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, to współpraca ułożyła się perfekcyjnie, a akcja ściągnęła wielu odwiedzających, którzy, sądząc po wypełnionych ankietach, bardzo pozytywnie odnieśli się do przygotowanych atrakcji.

Jesienią wrócimy do województwa kujawsko-pomorskiego na warsztaty dla szkół gastronomicznych!