XXVI Pomorskie Agro-Targi

Serdecznie zapraszamy na kolejną imprezę z cyklu "Kurczak w domu i w szkole nie tylko w rosole". Tym razem promocja odbędzie się podczas XXVI Pomorskich Agro-Targów w Lubaniu.

 

Więcej informacji na stronie Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego 

"Lato na wsi" 13-14 maja 2017 Minikowo

W dniach 13-14 maja 2017 na terenie Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, przy okazji festynu plenerowego „Lato na Wsi”, odbyła się pierwsza w tym roku impreza z cyklu „Kurczak w domu i w szkole nie tylko w rosole”. Jak w zeszłych latach, cała akcja jest finansowana z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Tym razem Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj miała do dyspozycji ogromny zadaszony „ring”. Pomimo jego rozmiarów, udało nam się przygotować, we współpracy z KPODR, tak dużo atrakcji, że wypełniliśmy go niemal po brzegi.

Na środku ringu stała scena, na której można było zobaczyć pokazy kulinarne przygotowane przez dietetyka, Agnieszkę Augustyniak i znanego szefa kuchni, Dariusza Moroza. Szczęśliwcy, którzy poprawnie odpowiedzieli na pytania zadawane podczas pokazów wygrywali vouchery na potrawy przygotowywane przez kucharzy.

Po lewej stronie sceny stała strefa zabaw i animacji dla dzieci. Na najmłodszych czekała tam moc atrakcji. Między innymi warsztaty robienia latawców, czyli próba nauczenia kurczaków latania, warsztaty robienia czapek kucharskich, malowanki, rysowanki i wyklejanki, pokazy wielkich baniek mydlanych oraz malowanie buzi. Dodatkowo za ringiem odbywały się konkursy rzucania pluszowymi kurczakami do zawieszonych na różnych wysokościach obręczy. Na dzieci biorące udział w tej konkurencji czekały oczywiście nagrody.

Prawą stronę ringu tworzyły stoisko Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, „Wyspa Zdrowia” oraz stoisko dietetyczne.

Na wyspie zdrowia można było przeprowadzić analizę składu ciała- określić procentowy udział tkanki tłuszczowej, mięśniowej, wody oraz tkanki kostnej w ciele. W połączeniu z pomiarem obwodu talii i bioder, ciśnienia tętniczego krwi, oraz BMI dietetycy określali podstawową przemianę materii, jej tempo, wiek metaboliczny czy ryzyko wystąpienia otyłości. Zainteresowanie przerosło nasze oczekiwania, a chętni do sprawdzeniu swojego wieku metabolicznego musieli ustawiać się w kolejce.

W strefie dietetyków każdy mógł sobie wymyślić i skomponować własną kanapkę lub tortillę w oparciu o warzywa i mięso drobiowe przygotowane w różnorodny sposób. Były między innymi ręcznie robione przez dietetyków parówki! Po przygotowaniu przekąski można było się dowiedzieć ile zawiera kalorii, białka, a także co można byłoby poprawić, aby lepiej ją zbilansować.

W sobotę odbył się ponadto panel dyskusyjny z udziałem prelegentów: Agnieszki Augustyniak - mgr dietetyki, Centrum Dietetyki Klinicznej - Szpital Uniwersytecki nr 2 im. dr Jana Biziela w Bydgoszczy, Katedra Gastroenterologii i Zaburzeń Odżywiania, Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy, lek. Piotra Sikorskiego, Katedra Gastroenterologii i Zaburzeń Odżywiania, Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy, Macieja Bujnika - Dyrektora Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, Andrzeja Kloneckiego - Fundacja Gęsi Białej Polskiej, Kruszwica oraz prowadzącej debatę – Marta Adamowicz, KPODR Minikowo. Tematyką panelu były:

1. Pełnowartościowe białko w diecie dzieci i dorosłych

2. Źródło białka dla pacjentów niedożywionych, osób z chorobami przewodu pokarmowego (wymagania w diecie niskotłuszczowej)

3. Łatwość pozyskania surowca do przygotowania dań drobiowych (pierś, skrzydełka, udka, pałki itp.)

4. Bezpieczeństwo hodowli – sposób karmienia drobiu przed ubojem

5. Sposoby przechowywania surowca drobiowego

6. Eksport i import drobiu na polskim rynku

7. Porównanie wielkości spożycia drobiu w Polsce i na świecie

8. Zalecenia żywieniowe WHO/IŻŻ odnośnie spożycia drobiu w urozmaiconej diecie

Dzięki odpowiedniemu nagłośnieniu dyskusji mogli wysłuchać nie tylko zgromadzeni pod sceną główną targów, ale wszyscy przebywający na terenie imprezy.

W niedzielę z kolei odbył się pierwszy w historii turniej powiatów województwa kujawsko-pomorskiego. Na uczestników czekało wiele konkurencji, a ponieważ Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj sponsorowała konkurs, to nie mogło zabraknąć zadań związanych z drobiem. Jednym z nich było przygotowanie tradycyjnej potrawy związanej z regionem, wykorzystującym mięso drobie. Różnorodność potraw i przepisów przeszła najśmielsze oczekiwania jury konkursowego, w którego składzie był między innymi wiceprzewodniczący KFHDiPJ, Pan Roman Wiśniewski.

Pomimo tego, że to dopiero pierwszy raz, kiedy akcja „Kurczak w domu i w szkole nie tylko w rosole” zawitała do Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, to współpraca ułożyła się perfekcyjnie, a akcja ściągnęła wielu odwiedzających, którzy, sądząc po wypełnionych ankietach, bardzo pozytywnie odnieśli się do przygotowanych atrakcji.

Jesienią wrócimy do województwa kujawsko-pomorskiego na warsztaty dla szkół gastronomicznych!

 


Sprzeciw wobec stanowisku Zespołu Doraźnego Rady Dialogu Społecznego

Przedstawiamy poniżej sprzeciw Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj wobec stanowiska Zespołu Doraźnego Rady Dialogu Społecznego w Rolnictwie w sprawie zmian w ustawie o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych oraz zmianie niektórych innych ustaw. Zespół Doraźny żąda usunięcia zapisów o obowiązkowych stosunkach umownych między producentami i przetwórcami, a przynajmniej zniesienia kar za sporządzenie wadliwych umów lub ich brak.

KFHDiPJ uważa, że jedynie pełna kontraktacja jest w stanie unormować wahania cen na rynku drobiarskim, o czym przypominamy w poniższym piśmie zarówno przewodniczącemu Rady Dialogu Społecznego w Rolnictwie, Panu Jerzemu Wierzbickiemu, jak i Ministrowi Rolnictwa Krzysztofowi Jurgielowi, oraz przewodniczącym Sejmowej i Senackiej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Panom Jarosławowi Sachajce oraz Jerzemu Chróścikowskiemu.

 

Promocja Mięsa Drobiowego w MInikowie 2017