Ruszyły warsztaty kulinarne dla szkół.

W maju i czerwcu 2017 r. po raz kolejny na Opolszczyźnie ruszyły warsztaty kulinarne pod hasłem „Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole” w których udział wzięły szkoły:

Zespół Szkół Rolniczych im. Tadeusza Kościuszki w Namysłowie (30.05.2017 r.)

Zespół Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich w Kędzierzynie Koźlu (31.05.2017 r.)

Zespół Szkół Rolniczych w Prudniku ( 01.06.2017 r. )

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach (06.06.2017r. )



Pod okiem specjalistów młodzież uczyła się od podstaw rozbiórki kurczaka na poszczególne części z omówieniem poszczególnych elementów. Szefowie kuchni przeprowadzili pokazy przygotowania kurczaka w różnych odsłonach głównie z zastosowaniem metody sous vide czyli gotowania potraw w niskiej temperaturze.



W Namysłowie, Kędzierzynie Koźlu oraz Prudniku gościł u nas Marek Starzyński szef kuchni w kilku Opolskich restauracjach wraz ze swoim asystentem Aleksandrem Czyż, którzy pokazowo przygotowywali flambirowanego fileta z kurczaka z miodem, nalewką z pigwy oraz musztardą francuską. Omawiając przy tym łączenie różnych smaków, wykorzystywania wszystkich części kurczaka począwszy od zup, dań głównych oraz przekąsek. Następnie młodzież wzorując się na kucharzach po dobraniu dodatkowych składników wzięła się za gotowanie. Szef Kuchni bacznie przyglądał się przygotowywanym potrawom wyłaniając po cztery najbardziej zaangażowane osoby, które najlepiej sprostały zadaniu i wyciągnęły z potraw najwyraźniejsze smaki.



W Głubczycach Szef kuchni Kamil Klekowski prezentował swoje umiejętności i przekazywał młodzieży wiedzę poczynając od wykładu i warsztatu rozbiórki kurczaka na poszczególne elementy jednocześnie je omawiając. Ciekawostką było wydobycie z korpusu kurczaka dwóch „drobiowych ostryg”, które są bardzo malutkie, ale tym samym najdelikatniejsze. Jego cztery pokazowe potrawy wykorzystaniem metody sous vide zrobiły furorę wśród młodzieży i grona pedagogicznego. Bardzo delikatne mięso z różnorodnymi dodatkami nie dość, że było przepięknie podane to wyjątkowo smaczne. Młodzież również stanęła na wysokości zadania i przygotowała potrawy, z których ciężko było wybrać najlepszą. Na podium stanęła jednak trójka laureatów wybrana przez naszego szefa.

Uczestnicy warsztatów otrzymali nagrody pocieszenia w postaci patelni oraz gadżetów, natomiast najlepsi otrzymali dodatkowo zestawy profesjonalnych noży kuchennych i rękawice kuchenne. Szkoły za zaangażowanie oraz bardzo dobre przygotowanie młodzieży do warsztatów otrzymali nagrody w postaci drobnego sprzętu agd.

 

 



Drób jedz by szybciej biec!

Ruszyła duża kampania promocyjna mięsa drobiowego, której hasłem przewodnim jest "Drób jedz by szybciej biec".

Tym razem dzięki Funduszowi Promocji Mięsa Drobiowego przeprowadzamy akcję skierowaną bezpośrednio do miłośników biegania oraz wszystkich preferujących aktywny styl życia. 

Wszystkie informacje o akcji znajdą Państwo na stronie internetowej:

 dróbjedz.pl 

 Serdecznie zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami kampanii!

Spotkanie z Ministrem Zarudzkim

11 czerwca członkowie Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj z województwa pomorskiego i kujawsko-pomorskiego spotykają się z Wiceministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Panem Ryszardem Zarudzkim.

 

Poniżej prezentujemy listę przedstawionych ministrowi zagadnień, jakie zostaną poruszone na spotkaniu. 

 

 Koleczkowo, 6 czerwca 2017r.







Szanowny Pan

Ryszard Zarudzki

Podsekretarz Stanu

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi




Szanowny Panie Ministrze,


W nawiązaniu do rozmowy, którą odbyliśmy podczas XVI Agro Targów w Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Lubaniu, chciałbym przedstawić tematy, o których chcielibyśmy porozmawiać na spotkaniu 11 czerwca 2017r.


Najważniejszą kwestią jest doprecyzowanie funkcjonowania obowiązkowych umów na dostawy towarów, które wprowadziła ustawa o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi:


  1. Obligatoryjny nakaz wpisywania terminu płatności i ceny wyliczanej na podstawie ogólnie dostępnego wzoru uwzględniającego koszty produkcji

  2. Zobligowanie Ośrodków Doradztwa Rolniczego do wyliczania co tydzień kosztów produkcji brojlera i publikowanie ich na swoich oficjalnych stronach internetowych

  3. Skrócenie terminów płatności w branży spożywczej na każdym odcinku łańcucha dostaw do 14 dni

  4. Wprowadzenie mechanizmów w umowach, zabezpieczających hodowców przed produkcją dużo poniżej kosztów produkcji. Znamy mechanizm stosowany przez jedną z ubojni, która gwarantuje, że cena, jaką otrzyma hodowca nie spadnie o więcej niż 25% od ceny, która obowiązuje w dniu wstawienia.

  5. Niezrozumiałe dla nas zapisy w projekcie ustawy o znakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Według tej ustawy jedynie produkty pochodzenia zwierzęcego,które zostały pozyskane ze zwierząt lub pochodzą od zwierząt, w żywieniu których nie były stosowane pasze genetycznie zmodyfikowane mogłyby posiadać znak „wolne od GMO”. Jest to ewidentne wprowadzeniem konsumenta w błąd i deprecjonowanie drobiu, który je pasze z soją zmodyfikowaną. Takie kurczaki nie różnią się niczym od tych, które pasz GMO nie jedzą.





Z poważaniem,


Mariusz Sobierajski

przewodniczący

PZHDiPJ

 

Jeśli mają Państwo sugestie, co do innych ważnych do omówienia tematów, prosimy o kontakt na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub o pozostawienie komentarza pod artykułem.

Opolagra 2017

Serdecznie zapraszamy na XIV edycję Opolagry - jednej z największych wystaw rolniczych w Polsce!

 

Relacja z XXVI pomorskich Agro-Targów

W dniach 3-4 czerwca 2017, podczas XXVI pomorskich Agro Targów odbyła się kolejna impreza z cyklu „Kurczak w domu i w szkole nie tylko w rosole”. Na odwiedzających targi gości czekała moc atrakcji. Kilkanaście pokazów kulinarnych pod sceną główną, uwieńczonych degustacją. Żeby jednak otrzymać smakowite danie przygotowane przez naszego mistrza kulinarnego, trzeba było uczestniczyć w pokazie od początku i posłuchać o walorach mięsa drobiowego. Tylko bowiem za takie uczestnictwo można było uzyskać talon uprawniający do otrzymania poczęstunku.

Zdrowe odżywianie idzie w parze z aktywnym stylem życia. Najmłodszych zachęcała do tego piłkarska kadra młodzików klubu Bojano, a nieco starszych, trenerka zumby, z którą można było odbyć bardzo intensywny trening.

Dla dzieci przygotowaliśmy moc konkursów z atrakcyjnymi nagrodami, które były przeprowadzane przez animatorów. Maskotka angry bird robiła furorę. W innym miejscu dzieci mogły dostać kurczaki zrobione z balonów.

Po terenie całych targów chodził szczudlarz zapraszając na pokazy, oraz do namiotu, w którym czekała pani dietetyk. Każdy chętny mógł dokładnie sprawdzić skład ciała oraz dowiedzieć się jak zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe.

W niedzielę, pomimo niesprzyjającej, deszczowej aury, tłumy odwiedzających czekały na występ muzycznej gwiazdy targów- zespołu WEEKEND.

 

Nasz namiot odwiedził między innymi wiceminister rolnictwa Ryszard Zarudzki, były wiceminister Kazimierz Plocke oraz wicemarszałek województwa pomorskiego Krzysztof Trawicki.