XXVI Pomorskie Agro-Targi

Serdecznie zapraszamy na kolejn膮 imprez臋 z cyklu "Kurczak w domu i w szkole nie tylko w rosole". Tym razem promocja odb臋dzie si臋 podczas XXVI Pomorskich Agro-Targ贸w w Lubaniu.

 

Wi臋cej informacji na stronie Pomorskiego O艣rodka Doradztwa Rolniczego

"Lato na wsi" 13-14 maja 2017 Minikowo

W dniach 13-14 maja 2017 na terenie Kujawsko-Pomorskiego O艣rodka Doradztwa Rolniczego, przy okazji festynu plenerowego 鈥濴ato na Wsi鈥, odby艂a si臋 pierwsza w tym roku impreza z cyklu 鈥濳urczak w domu i w szkole nie tylko w rosole鈥. Jak w zesz艂ych latach, ca艂a akcja jest finansowana z Funduszu Promocji Mi臋sa Drobiowego.

Tym razem Krajowa Federacja Hodowc贸w Drobiu i Producent贸w Jaj mia艂a do dyspozycji ogromny zadaszony 鈥瀝ing鈥. Pomimo jego rozmiar贸w, uda艂o nam si臋 przygotowa膰, we wsp贸艂pracy z KPODR, tak du偶o atrakcji, 偶e wype艂nili艣my go niemal po brzegi.

Na 艣rodku ringu sta艂a scena, na kt贸rej mo偶na by艂o zobaczy膰 pokazy kulinarne przygotowane przez dietetyka, Agnieszk臋 Augustyniak i znanego szefa kuchni, Dariusza Moroza. Szcz臋艣liwcy, kt贸rzy poprawnie odpowiedzieli na pytania zadawane podczas pokaz贸w wygrywali vouchery na potrawy przygotowywane przez kucharzy.

Po lewej stronie sceny sta艂a strefa zabaw i animacji dla dzieci. Na najm艂odszych czeka艂a tam moc atrakcji. Mi臋dzy innymi warsztaty robienia latawc贸w, czyli pr贸ba nauczenia kurczak贸w latania, warsztaty robienia czapek kucharskich, malowanki, rysowanki i wyklejanki, pokazy wielkich baniek mydlanych oraz malowanie buzi. Dodatkowo za ringiem odbywa艂y si臋 konkursy rzucania pluszowymi kurczakami do zawieszonych na r贸偶nych wysoko艣ciach obr臋czy. Na dzieci bior膮ce udzia艂 w tej konkurencji czeka艂y oczywi艣cie nagrody.

Praw膮 stron臋 ringu tworzy艂y stoisko Krajowej Federacji Hodowc贸w Drobiu i Producent贸w Jaj, 鈥濿yspa Zdrowia鈥 oraz stoisko dietetyczne.

Na wyspie zdrowia mo偶na by艂o przeprowadzi膰 analiz臋 sk艂adu cia艂a- okre艣li膰 procentowy udzia艂 tkanki t艂uszczowej, mi臋艣niowej, wody oraz tkanki kostnej w ciele. W po艂膮czeniu z pomiarem obwodu talii i bioder, ci艣nienia t臋tniczego krwi, oraz BMI dietetycy okre艣lali podstawow膮 przemian臋 materii, jej tempo, wiek metaboliczny czy ryzyko wyst膮pienia oty艂o艣ci. Zainteresowanie przeros艂o nasze oczekiwania, a ch臋tni do sprawdzeniu swojego wieku metabolicznego musieli ustawia膰 si臋 w kolejce.

W strefie dietetyk贸w ka偶dy m贸g艂 sobie wymy艣li膰 i skomponowa膰 w艂asn膮 kanapk臋 lub tortill臋 w oparciu o warzywa i mi臋so drobiowe przygotowane w r贸偶norodny spos贸b. By艂y mi臋dzy innymi r臋cznie robione przez dietetyk贸w par贸wki! Po przygotowaniu przek膮ski mo偶na by艂o si臋 dowiedzie膰 ile zawiera kalorii, bia艂ka, a tak偶e co mo偶na by艂oby poprawi膰, aby lepiej j膮 zbilansowa膰.

W sobot臋 odby艂 si臋 ponadto panel dyskusyjny z udzia艂em prelegent贸w: Agnieszki Augustyniak - mgr dietetyki, Centrum Dietetyki Klinicznej - Szpital Uniwersytecki nr 2 im. dr Jana Biziela w Bydgoszczy, Katedra Gastroenterologii i Zaburze艅 Od偶ywiania, Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy, lek. Piotra Sikorskiego, Katedra Gastroenterologii i Zaburze艅 Od偶ywiania, Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy, Macieja Bujnika - Dyrektora Krajowej Federacji Hodowc贸w Drobiu i Producent贸w Jaj, Andrzeja Kloneckiego - Fundacja G臋si Bia艂ej Polskiej, Kruszwica oraz prowadz膮cej debat臋 鈥 Marta Adamowicz, KPODR Minikowo. Tematyk膮 panelu by艂y:

1. Pe艂nowarto艣ciowe bia艂ko w diecie dzieci i doros艂ych

2. 殴r贸d艂o bia艂ka dla pacjent贸w niedo偶ywionych, os贸b z chorobami przewodu pokarmowego (wymagania w diecie niskot艂uszczowej)

3. 艁atwo艣膰 pozyskania surowca do przygotowania da艅 drobiowych (pier艣, skrzyde艂ka, udka, pa艂ki itp.)

4. Bezpiecze艅stwo hodowli 鈥 spos贸b karmienia drobiu przed ubojem

5. Sposoby przechowywania surowca drobiowego

6. Eksport i import drobiu na polskim rynku

7. Por贸wnanie wielko艣ci spo偶ycia drobiu w Polsce i na 艣wiecie

8. Zalecenia 偶ywieniowe WHO/I呕呕 odno艣nie spo偶ycia drobiu w urozmaiconej diecie

Dzi臋ki odpowiedniemu nag艂o艣nieniu dyskusji mogli wys艂ucha膰 nie tylko zgromadzeni pod scen膮 g艂贸wn膮 targ贸w, ale wszyscy przebywaj膮cy na terenie imprezy.

W niedziel臋 z kolei odby艂 si臋 pierwszy w historii turniej powiat贸w wojew贸dztwa kujawsko-pomorskiego. Na uczestnik贸w czeka艂o wiele konkurencji, a poniewa偶 Krajowa Federacja Hodowc贸w Drobiu i Producent贸w Jaj sponsorowa艂a konkurs, to nie mog艂o zabrakn膮膰 zada艅 zwi膮zanych z drobiem. Jednym z nich by艂o przygotowanie tradycyjnej potrawy zwi膮zanej z regionem, wykorzystuj膮cym mi臋so drobie. R贸偶norodno艣膰 potraw i przepis贸w przesz艂a naj艣mielsze oczekiwania jury konkursowego, w kt贸rego sk艂adzie by艂 mi臋dzy innymi wiceprzewodnicz膮cy KFHDiPJ, Pan Roman Wi艣niewski.

Pomimo tego, 偶e to dopiero pierwszy raz, kiedy akcja 鈥濳urczak w domu i w szkole nie tylko w rosole鈥 zawita艂a do Kujawsko-Pomorskiego O艣rodka Doradztwa Rolniczego, to wsp贸艂praca u艂o偶y艂a si臋 perfekcyjnie, a akcja 艣ci膮gn臋艂a wielu odwiedzaj膮cych, kt贸rzy, s膮dz膮c po wype艂nionych ankietach, bardzo pozytywnie odnie艣li si臋 do przygotowanych atrakcji.

Jesieni膮 wr贸cimy do wojew贸dztwa kujawsko-pomorskiego na warsztaty dla szk贸艂 gastronomicznych!


Sprzeciw wobec stanowisku Zespo艂u Dora藕nego Rady Dialogu Spo艂ecznego

Przedstawiamy poni偶ej sprzeciw Krajowej Federacji Hodowc贸w Drobiu i Producent贸w Jaj wobec stanowiska Zespo艂u Dora藕nego Rady Dialogu Spo艂ecznego w Rolnictwie w sprawie zmian w ustawie o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niekt贸rych rynk贸w rolnych oraz zmianie niekt贸rych innych ustaw. Zesp贸艂 Dora藕ny 偶膮da usuni臋cia zapis贸w o obowi膮zkowych stosunkach umownych mi臋dzy producentami i przetw贸rcami, a przynajmniej zniesienia kar za sporz膮dzenie wadliwych um贸w lub ich brak.

KFHDiPJ uwa偶a, 偶e jedynie pe艂na kontraktacja jest w stanie unormowa膰 wahania cen na rynku drobiarskim, o czym przypominamy w poni偶szym pi艣mie zar贸wno przewodnicz膮cemu Rady Dialogu Spo艂ecznego w Rolnictwie, Panu Jerzemu Wierzbickiemu, jak i Ministrowi Rolnictwa Krzysztofowi Jurgielowi, oraz przewodnicz膮cym Sejmowej i Senackiej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Panom Jaros艂awowi Sachajce oraz Jerzemu Chr贸艣cikowskiemu.

Promocja Mi臋sa Drobiowego w MInikowie 2017