"Lato na wsi" 2019

 W dniach 11-12 maja 2019 roku, na terenie Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolnictwa, przy okazji festynu plenerowego „Lato na Wsi”, odbyła się pierwsza w tym roku impreza plenerowa z cyklu „Kurczak w domu i w szkole nie tylko w rosole”. Jak w zeszłych latach, cała akcja jest finansowana z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Na przybyłych na targi zwiedzających czekała moc atrakcji. Na naszym stoisku odbywały się pokazy kulinarne przeprowadzane przez Wojciecha Grześkowiaka. Pomimo niesprzyjającej w niedzielę pogody, pokazy przyciągnęły tłumy odwiedzających

Po prawej stronie stoiska rozpościerała się strefa zabaw i animacji dla dzieci. Na najmłodszych czekała tam moc atrakcji. Między innymi warsztaty robienia czapek kucharskich, malowanki, rysowanki i wyklejanki, pokazy wielkich baniek mydlanych oraz malowanie buzi.

Centralny namiot stoiska zajmowała, „Wyspa Zdrowia” czyli stanowisko, w którym można było otrzymać od przemiłych hostess książeczki z przepisami na dania z drobiu, a także różne gadżety.

Na dzieci czekał również wielki kurczak, który rozdawał balony i z którym można było sobie zrobić zdjęcie.

 

Odpowiedź Ministra Środowiska na pismo KFHDiPJ z 25 marca 2019r.

Powtórne pismo do Ministra Kowalczyka w sprawie operatów przeciwpożarowych

Konferencja dla nauczycieli szkół gastronomicznych

W dniach 08-09.04.2019 r. Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj przy współpracy z Opolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Łosiowie zorganizowała konferencję w ramach realizacji projektu „Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole”. Dwudniowa konferencja obejmowała zajęcia teoretyczno – praktyczne, pierwszy dzień rozpoczął Prezes KFHDiPJ Andrzej Sieradzki, który przywitał uczestników oraz wprowadził w tematykę idei funkcjonowania Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj oraz Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Kolejni prelegenci prezentowali zagadnienia z zakresu: „Funkcjonowanie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie”( Renata Wojas OODR Łosiów), „Racjonalne żywienie, a rzeczywistość” (dr Beata Całyniuk PWZ w Nysie). Następnie uczestnicy przystąpili do zajęć warsztatowych pod czujnym okiem Kamila Klekowskiego, doświadczonego szkoleniowca w branży gastronomicznej. Ćwiczenia rozpoczęły się od kulinarnej charakterystyki elementów kurczaka, rozbioru kurczaka oraz przygotowania i zamarynowania mięsa. W kolejnym dniu już od samego rana ruszyliśmy z gotowaniem, kilkuosobowe drużyny zabrały się za przyrządzanie wspaniałych potraw. Na stołach nie zabrakło kurczakowych burgerów, pierogów z kaszą i kurczakiem, orientalnego rosołu oraz galantyn z kurczaka w różnych odsłonach. Konferencja była skierowana do kadry pedagogicznej ze szkół województwa opolskiego, które kształcą z zakresu gastronomi, kół gospodyń wiejskich oraz właścicieli gospodarstw rolnych. Wszyscy uczestnicy szkolenia otrzymali materiały szkoleniowe oraz informacyjno-promocyjne sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.