Powtórne pismo do Ministra Kowalczyka w sprawie operatów przeciwpożarowych

Konferencja dla nauczycieli szkół gastronomicznych

W dniach 08-09.04.2019 r. Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj przy współpracy z Opolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Łosiowie zorganizowała konferencję w ramach realizacji projektu „Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole”. Dwudniowa konferencja obejmowała zajęcia teoretyczno – praktyczne, pierwszy dzień rozpoczął Prezes KFHDiPJ Andrzej Sieradzki, który przywitał uczestników oraz wprowadził w tematykę idei funkcjonowania Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj oraz Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Kolejni prelegenci prezentowali zagadnienia z zakresu: „Funkcjonowanie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie”( Renata Wojas OODR Łosiów), „Racjonalne żywienie, a rzeczywistość” (dr Beata Całyniuk PWZ w Nysie). Następnie uczestnicy przystąpili do zajęć warsztatowych pod czujnym okiem Kamila Klekowskiego, doświadczonego szkoleniowca w branży gastronomicznej. Ćwiczenia rozpoczęły się od kulinarnej charakterystyki elementów kurczaka, rozbioru kurczaka oraz przygotowania i zamarynowania mięsa. W kolejnym dniu już od samego rana ruszyliśmy z gotowaniem, kilkuosobowe drużyny zabrały się za przyrządzanie wspaniałych potraw. Na stołach nie zabrakło kurczakowych burgerów, pierogów z kaszą i kurczakiem, orientalnego rosołu oraz galantyn z kurczaka w różnych odsłonach. Konferencja była skierowana do kadry pedagogicznej ze szkół województwa opolskiego, które kształcą z zakresu gastronomi, kół gospodyń wiejskich oraz właścicieli gospodarstw rolnych. Wszyscy uczestnicy szkolenia otrzymali materiały szkoleniowe oraz informacyjno-promocyjne sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

 

 

Przedświąteczne warsztaty kulinarne

 

W dniu 16.04.2019 r. Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj przy współpracy z Opolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Łosiowie kontynuując projekt pn. „Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole” zorganizowała warsztaty kulinarne nawiązujące tematyką do zbliżających się Świąt Wielkanocnych. Tym razem do udziału w projekcie zaangażowaliśmy młodzież oraz kadrę pedagogiczną z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach.

Zajęcia praktyczno- warsztatowe poprowadził Kamil Klekowski, doświadczony szkoleniowiec w branży gastronomicznej, który podczas krótkiej prelekcji i pokazu wyjaśnił zasady rozbioru kurczaka na poszczególne części oraz zaprezentował swoją propozycję przygotowania nietuzinkowych dań. Młodzież miała do wykorzystania bardzo dużą ilość składników, ale tematem przewodnim była wybrana część kurczaka z dodatkiem jaja i chrzanu.

Młodzież z Głubczyckiej szkoły stanęła na wysokości zadania, przygotowane potrawy były bardzo smaczne i wykonane naprawdę na wysokim poziomie o czym można było się przekonać podczas degustacji. Wszyscy uczestnicy warsztatów jak i szkoła otrzymali nagrody rzeczowe oraz materiały promocyjno-informacyjne sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

 

 

Marcowe warsztaty kulinarne

W marcu Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj przy współpracy z Opolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Łosiowie w ramach projektu „Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole” zorganizowała cykl warsztatów kulinarnych na terenie Opolszczyzny. Tym razem do działania zaangażowaliśmy następujące placówki:

  • 06.03.2019 r. Zespół Szkół w Gorzowie Śląskim,

  • 11.03.2019 r. Zespół Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu,

  • 20.03.2019 r. Zespół Szkół Rolniczych w Prudniku,

  • 27.03.2019 r. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Kluczborku

W zajęciach teoretyczno – warszatatowych uczestniczyło  w sumie 72 uczniów oraz kadra pedagogiczna. Zajęcia poprowadził Kamil Klekowski, doświadczony szkoleniowiec w branży gastronomicznej. Podczas zajęć zostały omówione tematy z zakresu wykorzystywania tradycyjnych i nowych technik w przygotowaniu potraw z różnych części kurczaka, młodzież za nim przeszła do części praktycznej uczestniczyła w pokazie potraw przygotowywanych z wykorzystaniem metody sous vide, podwędzania dań dymem czereśniowym oraz przygotowywania różnego rodzaju puree jako dodatku to serwowanych potraw.

Warsztaty zakończyły się konkursem na najlepsze danie przygotowane przez 2-3 osobowe zespoły. Podczas obrad komisji degustacyjnej pod przewodnictwem Prezesa KFHDiPJ Andrzeja Sieradzkiego oraz Kamila Klekowskiego wyłoniono najlepszych przyznając miejsca I, II oraz III. Wszyscy uczestnicy oraz szkoły, w których zorganizowano warsztaty otrzymali nagrody rzeczowe oraz materiały promocyjne sfinansowane ze środków funduszu promocji mięsa drobiowego.