Opolagra 2019

W dniach 14 – 16 czerwca 2019r. W Kamieniu Śląskim odbyła się XVI edycja wystawy rolniczej Opolagra. W tym roku, przez trzy dni trwania, Opolagra przyciągnęła blisko 50 tysięcy zwiedzających. Już po raz 5 wraz ze swoim programem pt. „Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole”, jednym z wystawców była Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj.

Podczas trwania targów, na naszym stoisku każdy, kto miał ochotę, mógł skorzystać z profesjonalnej porady dietetyka. Porady poprzedzone były profesjonalnym badaniem, które pokazywało poziom tkanki mięśniowej, tłuszczu, BMI, ilość wody w organizmie, a także wiele innych parametrów.

W sobotę, o godzinie 11:00, 13:00 i 15:00 swoje pokazy przeprowadził Remigiusz Rączka, szef kuchni znany z programu „Rączka gotuje”. Jak co roku przyciągnął tłumy widzów. Na każdym z pokazów zaprezentował nie tylko bardzo ciekawe potrawy. Podczas gotowania podzielił się również wieloma tajnikami kucharskimi, a także wiedzą dotyczącą zdrowego i dietetycznego gotowania. Uczestnicy pokazów nie bali się zadawać wielu pytań, na które szef z uśmiechem bardzo chętnie odpowiadał.

W niedzielę na dla zwiedzających targi przygotowaliśmy przepyszną zupę drobiową w stylu meksykańskim, serwowaną z ogromnego kotła. Kolejki były bardzo długie, ale zupy starczyło dla wszystkich. Oczekiwanie umilali przezabawni kucharze, organizując różne konkursy, między innymi na skład zupy. Do wygrania były bardzo ciekawe książki kulinarne.

Oprócz dań przygotowanych przez naszych szefów, kuchni na stoisku Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj można było spróbować wielu przekąsek na zimno, które również otwierały niektórym oczy na możliwości, jakie drzemią w mięsie drobiowym.

Odwiedzających targi, do przyjścia na nasze stoisko zachęcały dwie szczudlarki, które wręczały również drobne upominki. Na wszystkie dzieci, czekała również wesoła ekipa animatorów.