Konferencja dla nauczycieli szkół gastronomicznych

  • Drukuj

W dniach 08-09.04.2019 r. Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj przy współpracy z Opolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Łosiowie zorganizowała konferencję w ramach realizacji projektu „Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole”. Dwudniowa konferencja obejmowała zajęcia teoretyczno – praktyczne, pierwszy dzień rozpoczął Prezes KFHDiPJ Andrzej Sieradzki, który przywitał uczestników oraz wprowadził w tematykę idei funkcjonowania Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj oraz Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Kolejni prelegenci prezentowali zagadnienia z zakresu: „Funkcjonowanie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie”( Renata Wojas OODR Łosiów), „Racjonalne żywienie, a rzeczywistość” (dr Beata Całyniuk PWZ w Nysie). Następnie uczestnicy przystąpili do zajęć warsztatowych pod czujnym okiem Kamila Klekowskiego, doświadczonego szkoleniowca w branży gastronomicznej. Ćwiczenia rozpoczęły się od kulinarnej charakterystyki elementów kurczaka, rozbioru kurczaka oraz przygotowania i zamarynowania mięsa. W kolejnym dniu już od samego rana ruszyliśmy z gotowaniem, kilkuosobowe drużyny zabrały się za przyrządzanie wspaniałych potraw. Na stołach nie zabrakło kurczakowych burgerów, pierogów z kaszą i kurczakiem, orientalnego rosołu oraz galantyn z kurczaka w różnych odsłonach. Konferencja była skierowana do kadry pedagogicznej ze szkół województwa opolskiego, które kształcą z zakresu gastronomi, kół gospodyń wiejskich oraz właścicieli gospodarstw rolnych. Wszyscy uczestnicy szkolenia otrzymali materiały szkoleniowe oraz informacyjno-promocyjne sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.