Przedświąteczne warsztaty kulinarne

 

W dniu 16.04.2019 r. Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj przy współpracy z Opolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Łosiowie kontynuując projekt pn. „Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole” zorganizowała warsztaty kulinarne nawiązujące tematyką do zbliżających się Świąt Wielkanocnych. Tym razem do udziału w projekcie zaangażowaliśmy młodzież oraz kadrę pedagogiczną z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach.

Zajęcia praktyczno- warsztatowe poprowadził Kamil Klekowski, doświadczony szkoleniowiec w branży gastronomicznej, który podczas krótkiej prelekcji i pokazu wyjaśnił zasady rozbioru kurczaka na poszczególne części oraz zaprezentował swoją propozycję przygotowania nietuzinkowych dań. Młodzież miała do wykorzystania bardzo dużą ilość składników, ale tematem przewodnim była wybrana część kurczaka z dodatkiem jaja i chrzanu.

Młodzież z Głubczyckiej szkoły stanęła na wysokości zadania, przygotowane potrawy były bardzo smaczne i wykonane naprawdę na wysokim poziomie o czym można było się przekonać podczas degustacji. Wszyscy uczestnicy warsztatów jak i szkoła otrzymali nagrody rzeczowe oraz materiały promocyjno-informacyjne sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.