Marcowe warsztaty kulinarne

W marcu Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj przy współpracy z Opolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Łosiowie w ramach projektu „Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole” zorganizowała cykl warsztatów kulinarnych na terenie Opolszczyzny. Tym razem do działania zaangażowaliśmy następujące placówki:

  • 06.03.2019 r. Zespół Szkół w Gorzowie Śląskim,

  • 11.03.2019 r. Zespół Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu,

  • 20.03.2019 r. Zespół Szkół Rolniczych w Prudniku,

  • 27.03.2019 r. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Kluczborku

W zajęciach teoretyczno – warszatatowych uczestniczyło  w sumie 72 uczniów oraz kadra pedagogiczna. Zajęcia poprowadził Kamil Klekowski, doświadczony szkoleniowiec w branży gastronomicznej. Podczas zajęć zostały omówione tematy z zakresu wykorzystywania tradycyjnych i nowych technik w przygotowaniu potraw z różnych części kurczaka, młodzież za nim przeszła do części praktycznej uczestniczyła w pokazie potraw przygotowywanych z wykorzystaniem metody sous vide, podwędzania dań dymem czereśniowym oraz przygotowywania różnego rodzaju puree jako dodatku to serwowanych potraw.

Warsztaty zakończyły się konkursem na najlepsze danie przygotowane przez 2-3 osobowe zespoły. Podczas obrad komisji degustacyjnej pod przewodnictwem Prezesa KFHDiPJ Andrzeja Sieradzkiego oraz Kamila Klekowskiego wyłoniono najlepszych przyznając miejsca I, II oraz III. Wszyscy uczestnicy oraz szkoły, w których zorganizowano warsztaty otrzymali nagrody rzeczowe oraz materiały promocyjne sfinansowane ze środków funduszu promocji mięsa drobiowego.