Gęsina na imieninach 2018 - relacja

11 listopada 2018 roku, w stulecie odzyskania przez Polskę niepodległości, po raz kolejny zachęcaliśmy mieszkańców Poznania i wszystkich turystów, do spróbowania potraw z gęsiny. Nasza cykliczna akcja - „Gęsina na imieninach” spowodowała, że 11 listopada nie kojarzy się w Poznaniu tylko z rogalami, ale i z gęsiną właśnie.

Tym razem, z racji na uroczystą, okrągłą rocznicę, musieliśmy nieco zmienić miejsce naszej promocji, ustępując wystawie przedstawiającej dzieje odzyskania przez Polskę niepodległości. Nasze namioty nie stały, jak zwykle przed ratuszem, ale w ciągu ulicy Paderewskiego. Ta lokalizacja okazała się chyba jeszcze lepsza – biorący udział w głównych uroczystościach na Placu Wolności, schodząc na rynek trafiali od razu na nasze stoiska. Przełożyło się to niesamowicie na frekwencję. Kolejki na nasze stoiska ustawiały się jeszcze przed oficjalnym początkiem imprezy i stały do samego końca bez przerwy. W szczytowym momencie sięgały ponad 200 metrów!

Na najmłodszych czekała „zagroda młodych hodowców”, w której czekały gry i zabawy z naszymi animatorkami. Dla nieco starszych, złaknionych wiedzy, przygotowaliśmy punkt informacyjno-konsultacyjny, w którym można było dowiedzieć się wszystkiego o zaletach mięsa gęsiego. Oprócz tego oczywiście podstawą była degustacja. Przygotowaliśmy dwa punkty. W jednym, z wielkiego kotła, częstowaliśmy wyśmienitą zupą na bazie gęsich żołądków, w drugim w ramach „kulinarnych igraszek”, na żywo kucharze przygotowywali różne warianty potraw na bazie mięsa gęsiego.

Kulminacyjnym punktem świętowania, była parada na cześć świętego Marcina. Z racji setnej rocznicy, jednym z zaproszonych do Poznania gości był były prezydent, pan Bronisław Komorowski, który wraz z prezydentem Poznania Jackiem Jaśkowiakiem, przekazał świętemu Marcinowi klucze do miasta.

Na scenie nie mogło zabraknąć również gęsi. Przewodniczący Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj Andrzej Sieradzki, przekazał ją symbolicznie prezydentowi Bronisławowi Komorowskiemu, a następnie wspólnie przekazali ją na rzecz fundacji Barka.

Tegoroczna edycja „Gęsiny na imieninach” była jedną z najlepszych. Na pewno przyczyniła się do tego olbrzymia frekwencja. Mamy nadzieję, że przy okazji Święta Niepodległości pieczona gęś zagości na Państwa stołach.

Do zobaczenia za rok!