Kaszuby biegają- Przodkowo

 

 

30 czerwca 2018 roku odbył się w Przodkowie VII Ćwierćmaraton Szwajcarii Kaszubskiej. Impreza biegowa wchodząca w skład cyklu „Kaszuby biegają”.

Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj zaplanowała w tym roku cykl imprez promocyjnych skierowanych do osób prowadzących aktywny tryb życia- biegających, jeżdżących na rowerze, pływających. Po sukcesie zeszłorocznej akcji pn. „Drób jedz by szybciej biec”, której finał odbył się podczas festiwalu biegowego w Krynicy Zdrój, postanowiliśmy „pójść za ciosem” i w dalszym ciągu przekonywać, że drób jest nieodzownym składnikiem diety sportowca. Minimalna zawartość tłuszczu, oraz wysoka zawartość białka pomagają w budowie tkanki mięśniowej. Nie zapominamy również o obalaniu mitów dotyczących mięsa drobiowego. Niestety w dalszym ciągu wśród społeczeństwa pokutuje przekonanie o zawartości antybiotyków i hormonów w drobiu. Staramy się, poprzez broszury informacyjne, oraz rozmowy przekonywać, że poziom bezpieczeństwa polskiego mięsa drobiowego jest jednym z najwyższych na świecie.

Na naszym stoisku oprócz degustacji pysznych potraw z kurczaka, każdy zainteresowany biegacz mógł również zanalizować skład swojego ciała, oraz otrzymać darmowe porady dietetyczne, a nawet zbudować spersonalizowany plan żywieniowy.

Nie zapomnieliśmy też o najmłodszych biegaczach. Na nich czekała moc atrakcji przygotowanych przez animatorów- malowanie twarzy, wybijanie monet z hasłem naszej imprezy, oraz ćwiczenia zumby cieszyły się ogromną popularnością.

Zwycięzcy biegu głównego otrzymali książki kucharskie z przepisami wykorzystującymi mięso drobiowe.