Warsztaty w Oleśnie

26 marca miały miejsce kolejne warsztaty kulinarne zorganizowane przez Krajową Federację Hodowców Drobiu i Producentów Jaj przy współpracy z Opolskim ODR. W Zespole Szkół Zawodowych w Oleśnie  w zajęciach szkoleniowo – warszatatowych uczestniczyło  czternastu uczniów oraz kadra pedagogiczna. Zajęcia tradycyjnie poprowadził Kamil Klekowski, szkoleniowiec w branży gastronomicznej jak i również szef kuchni renomowanej restauracji na Opolszczyźnie. Jednak tym razem warsztaty miały troszkę inną formę, ponieważ odbywały się krótko przed Wielkanocą więc postanowiliśmy nieco je urozmaicić i tym samym z góry narzucić dwa obowiązkowe składniki, które musiały znaleźć się w potrawach. Tajemniczymi składnikami były chrzan oraz jajko. Sposób ich wykorzystania ograniczony był tylko wyobraźnią i kunsztem kulinarnym uczniów. Młodzież miała naprawdę nie lada orzech do zgryzienia, ale pomimo niespodzianki jury była bardzo mile zaskoczona kreatywnością i sposobem wykorzystania produktów. Zajęcia i tym razem zakończyły się konkursem na najlepiej zaprezentowane i najsmaczniejsze danie, gdzie główną rolę grał kurczak. Wszyscy uczestnicy zajęć, kadra pedagogiczna jak i szkoła otrzymali materiały promocyjne oraz nagrody rzeczowe sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.