Warsztaty kulinarne w województwie opolskim

 W dniu 15.11.2017 r. odbyły się warsztaty kulinarne ph. „Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole”, którego organizatorem była Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj przy współpracy z Opolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Łosiowie. W warsztatach udział wzięła młodzież z Zespołu Szkół Zawodowych w Oleśnie, która pod czujnym okiem Piotra Zająca szefa kuchni restauracji Zapiecek wykonała trzy potrawy z kurczaka. Zajęcia rozpoczęły się od wiedzy podstawowej czyli rozbiórki kurczaka na poszczególne części, a następnie uczestnicy warsztatów przeszli do przygotowywania potraw. Fenomenalne wyposażenie zaplecza kuchennego restauracji pozwoliło młodzieży na zajęcia przy wykorzystaniu tradycyjnej kuchni węglowej oraz pieca opalanego drewnem. Wszyscy uczestnicy szkolenia jak i szkoła otrzymali nagrody rzeczowe za udział oraz materiały informacyjno - promocyjne sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Szczególne podziękowania składamy pani Ewie Wączek właścicielce restauracji za zaangażowanie oraz przemiłe przyjęcie młodzieży chcącej podnosić swoje umiejętności i w przyszłości pracować w zawodzie.

Kolejne warsztaty odbyły się już dwa dni później, 17 listopada, w Zespole Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie. Tym razem szef kuchni czterogwiazdkowej restauracji Kamil Klekowski przeszkolił młodzież przeprowadzając krótki wykład teoretyczny, a następnie pokaz przygotowywania potraw z wykorzystaniem nowoczesnych technik. Następnie młodzież dobierając się w dwuosobowe zespoły wybrała składniki i rozpoczęła wielkie gotowanie pod czujnym okiem zaproszonego kucharza. Wszyscy uczestnicy oraz szkoła otrzymali nagrody rzeczowe sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.