Jesienno-zimowe warsztaty kulinarne

Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, w ramach akcji: ”Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole” (finansowanej z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego), rozpoczęła jesienno-zimowy cykl warsztatów kulinarnych.

8 listopada w Powiatowym Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pucku odbyły się warsztaty kulinarne inaugurujące cykl pomorskich warsztatów kulinarnych z wykorzystaniem mięsa drobiowego. Celem projektu jest promocja Polskiego mięsa drobiowego poprzez przeprowadzenie warsztatów kulinarnych w wybranych szkołach gastronomicznych na terenie Województwa Pomorskiego Organizatorem projektu jest Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj a wykonawcą Pomorskie Zrzeszenie Hodowców Drobiu i Producentów Jaj.

Zajęcia prowadzone są przez profesjonalną kadrę gastronomiczną, wśród nich członek kadry narodowej kraju, twórca rekordu Guinnessa, międzynarodowy szef kuchni Pan Kazimierz Żołnowski.

Zajęcia przebiegały w miłej atmosferze. W warsztatach wzięło udział 20 uczniów klas o profilu gastronomicznym. Podczas warsztatów w Pucku nagrodzono 3 drużyny za kreatywność kulinarną i wyjątkowy potencjał w dziedzinie gastronomii. Zdobywcy I miejsca są zaproszeni do udziału w warsztatach finałowych, gdzie reprezentanci z każdej szkoły ubiegać się będą o tytuł Mistrza sztuki kulinarnej z wykorzystaniem mięsa drobiowego.

Przed nami kolejne warsztaty, które odbędą się w szkołach w Wejherowie, Przodkowie, Władysławowie, Kłaninie, Sierakowicach, Somoninie i Kościerzynie.