Opolagra 2017- relacja

W dniach 9 – 11 czerwca 2017r. W Kamieniu Śląskim odbyła się XIV edycja Opolagry- jednych z największych targów rolniczych w Polsce. Na 45 hektarach powierzchni wystawiało się ponad 450 wystawców. Trzeci raz jednym z nich, wraz ze swoim programem pt. „Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole”, była Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj. Już po raz kolejny w tym roku zachęcająca do odkrywania walorów prozdrowotnych i smakowych mięsa drobiowego.

Tym razem na wszystkich zwiedzających Opolagrę, przez trzy dni jej trwania, czekała możliwość degustowania różnorodnych potraw z mięsa drobiowego. Roladki, nuggetsy, faszerowane pałki z kurczaka, czy pieczone udka cieszyły się ogromną popularnością.

W piątek, sobotę i w niedzielę, każdy, kto miał ochotę mógł skorzystać z profesjonalnej porady dietetyka. Każda rozmowa zaczynała się od profesjonalnego badania, które pokazywało poziom tkanki mięśniowej, tłuszczu, BMI, ilość wody w organizmie, a także wiele innych innych cech, choćby wiek metaboliczny.

Na zwiedzających najwięcej atrakcji czekało w weekend. W sobotę od godziny 12:30 swój pokaz rozpoczął Remigiusz Rączka, szef kuchni znany z programu „Rączka gotuje”. Przyciągnął tłumy widzów, a potrawy przez niego przygotowywane, okazały się przepysznymi, a przede wszystkim oryginalnymi propozycjami na wykorzystanie mięsa drobiowego w kuchni. W niedzielę do jedzenia drobiu zachęcał z kolei Mikołaj Rey, uczestnik znanego teleturnieju Masterchef. Pokazy można było oglądać na dużym telebimie. Do przybycia na stoisko zachęcali animatorzy na szczudłach.