Ruszy艂y warsztaty kulinarne dla szk贸艂.

W maju i czerwcu 2017 r. po raz kolejny na Opolszczy藕nie ruszy艂y warsztaty kulinarne pod has艂em 鈥濳urczak w domu i szkole nie tylko w rosole鈥 w kt贸rych udzia艂 wzi臋艂y szko艂y:

Zesp贸艂 Szk贸艂 Rolniczych im. Tadeusza Ko艣ciuszki w Namys艂owie (30.05.2017 r.)

Zesp贸艂 Szk贸艂 nr 1 im. Powsta艅c贸w 艢l膮skich w K臋dzierzynie Ko藕lu (31.05.2017 r.)

Zesp贸艂 Szk贸艂 Rolniczych w Prudniku ( 01.06.2017 r. )

Zesp贸艂 Szk贸艂 Centrum Kszta艂cenia Rolniczego w G艂ubczycach (06.06.2017r. )



Pod okiem specjalist贸w m艂odzie偶 uczy艂a si臋 od podstaw rozbi贸rki kurczaka na poszczeg贸lne cz臋艣ci z om贸wieniem poszczeg贸lnych element贸w. Szefowie kuchni przeprowadzili pokazy przygotowania kurczaka w r贸偶nych ods艂onach g艂贸wnie z zastosowaniem metody sous vide czyli gotowania potraw w niskiej temperaturze.



W Namys艂owie, K臋dzierzynie Ko藕lu oraz Prudniku go艣ci艂 u nas Marek Starzy艅ski szef kuchni w kilku Opolskich restauracjach wraz ze swoim asystentem Aleksandrem Czy偶, kt贸rzy pokazowo przygotowywali flambirowanego fileta z kurczaka z miodem, nalewk膮 z pigwy oraz musztard膮 francusk膮. Omawiaj膮c przy tym 艂膮czenie r贸偶nych smak贸w, wykorzystywania wszystkich cz臋艣ci kurczaka pocz膮wszy od zup, da艅 g艂贸wnych oraz przek膮sek. Nast臋pnie m艂odzie偶 wzoruj膮c si臋 na kucharzach po dobraniu dodatkowych sk艂adnik贸w wzi臋艂a si臋 za gotowanie. Szef Kuchni bacznie przygl膮da艂 si臋 przygotowywanym potrawom wy艂aniaj膮c po cztery najbardziej zaanga偶owane osoby, kt贸re najlepiej sprosta艂y zadaniu i wyci膮gn臋艂y z potraw najwyra藕niejsze smaki.



W G艂ubczycach Szef kuchni Kamil Klekowski prezentowa艂 swoje umiej臋tno艣ci i przekazywa艂 m艂odzie偶y wiedz臋 poczynaj膮c od wyk艂adu i warsztatu rozbi贸rki kurczaka na poszczeg贸lne elementy jednocze艣nie je omawiaj膮c. Ciekawostk膮 by艂o wydobycie z korpusu kurczaka dw贸ch 鈥瀌robiowych ostryg鈥, kt贸re s膮 bardzo malutkie, ale tym samym najdelikatniejsze. Jego cztery pokazowe potrawy wykorzystaniem metody sous vide zrobi艂y furor臋 w艣r贸d m艂odzie偶y i grona pedagogicznego. Bardzo delikatne mi臋so z r贸偶norodnymi dodatkami nie do艣膰, 偶e by艂o przepi臋knie podane to wyj膮tkowo smaczne. M艂odzie偶 r贸wnie偶 stan臋艂a na wysoko艣ci zadania i przygotowa艂a potrawy, z kt贸rych ci臋偶ko by艂o wybra膰 najlepsz膮. Na podium stan臋艂a jednak tr贸jka laureat贸w wybrana przez naszego szefa.

Uczestnicy warsztat贸w otrzymali nagrody pocieszenia w postaci patelni oraz gad偶et贸w, natomiast najlepsi otrzymali dodatkowo zestawy profesjonalnych no偶y kuchennych i r臋kawice kuchenne. Szko艂y za zaanga偶owanie oraz bardzo dobre przygotowanie m艂odzie偶y do warsztat贸w otrzymali nagrody w postaci drobnego sprz臋tu agd.